lördag 20 oktober 2012

LIGHT UP

Foto Leva & Bo

Foto Markslöjd

Foto Torbjörn Eliasson

Foto Sköna Hem

Snart är det slutet av oktober och vi ställer om till vintertid. Mörkret faller på. Det är lätt att man som husägare känner att tomten blir mörk, så mörk under dygnets sena timmar. Idag bjuder jag på lite inspiration och idéer kring utomhusbelysning. Tidigare fanns utomhusarmaturer i form av pollare och spotlights främst framtagna för offentlig miljö. Och priset blev därefter. Men de senaste åren har många belysningsföretag lanserat lite mer spännande utomhusbelysning för oss vanliga konsumenter som vill belysa trädgården. Bland annat Markslöjd och By Rydéns.

Några tips:
1. Belys entrén, antingen med en infälld lampa om du har ett tak över entrén eller belys ett träd eller en buske i närheten. Finns det trappor upp till dörren kan det behövas ljus på stegen, men det räcker med svag belysning.
2. Belys något en bit bort, t ex ett träd, en buske eller ett plank som du kan se även inifrån huset. Träd blir fina skulpturer när de belyses. Sätt strålkastare i marken, riktade uppåt. Eller belys ett vackert grenverk bakifrån så att det blir en fin siluhett. Sätt armaturerna nära stammen om det går, så är risken mindre för bländning.  Belys gärna växter som är vackra året om, t ex en Rhododendron eller Rådhusvin.
3. Använd gärna varierande ljuskällor på varierande höjder. Om du belyser ett träd så använder du med fördel metallhalogen, det räcker med 35 Watt för ett träd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar